Grenzeloos ondernemen met Oekraïne

Ja, het land leeft nog op gespannen voet met Rusland. Maar het overgrote deel van het land is veilig, aldus Paul Vlaanderen van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Richtte Oekraïne zich traditioneel op handel met Rusland, nu kijkt het land steeds meer naar het Westen. In Oekraïne liggen dan ook op de langere termijn kansen voor Nederlandse ondernemers. …

Andersom kan Nederland een nieuwe afzetmarkt vormen voor Oekraïense ondernemers, aangezien ook de exportmogelijkheden naar Rusland zijn weggevallen door de sancties.

Allereerst liggen er voor Nederlandse ondernemers kansen in de land- en tuinbouw binnen de EBRD-landen – een sector waar Nederland sterk in is. “Oekraïne bijvoorbeeld hoort tot de belangrijkste landbouwgebieden in de wereld. We kennen allemaal de huidige situatie in Oekraïne. Maar het overgrote deel van het land is veilig, daar kunnen Nederlandse agribedrijven investeren”, aldus Van Vlaanderen.

“Het mooie is ook dat producten via de haven van Odessa geëxporteerd kunnen worden. “Je ziet dat ze nu snel en flexibel zoeken naar andere markten buiten en binnen de EU. Vaak lukt dat ook.” Ook daar kunnen Nederlanders op inspringen.

Voor ondernemers inde tuinbouwsector die zaken willen doen met de Oekraïne bied het European Horticulture Network zeer interessante mogelijkheden. Onze partner in de Oekraïne wil graag de weg voor u banen en u op alle mogelijke manieren ondersteunen.  Ook geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op op via info@hortinet.nl,  de kortste weg voor zinvol zaken doen op uw exportmarkt

Bron: ABN AMRO